25 Nisan 2008 Cuma

kutlu doğum haftasına yakışan bir derbi olsun..


"mehmetcik icin yen fenerbahcem" ile cok bir farkini goremiyorum bu cümlenin ben esasen.. orada da bir zümre'nin milli duygularina dürtü (poke?) gelmisti.. orada da lugano'yu, edu'yu , kejman'i irgalamiyordu mehmetcik.. ama sonucta "bu zaferimizi sehitlere hediye ediyoruz" diyen bir zümre vardi.. rahatsiz olduk mu? olmadik..

hakan sükür gibi futbol hayatini 1712 yilindan beri çeşitli kluplerde ama en cok galatasaray'da sürdüren birinin, allahi var bir kere dini propaganda yaptigini gormedim.. milyonlarca cocuk kendini örnek alirken bir kez cikip formasinin altindan mesaj vermedi.. tek mesajini hatirliyorum o da "dogum gunun kutlu olsun askim" mesajiydi ki onunla da "liman işçilerinin grevi kutlu olsun" diyerek taşak gecmistik.. geçmiş ve güzel günlerdi..

bu milli "aman tanrim, seriatcilar sarmissa dört bir yanimi, baktigim her yerde tekke duruyor, ben seni düsünmek istemesem de, bana hersey allahi hatirlatiyor" durusu beni irrite ediyor (bu kelimeyi de zamaninda mega hafiza programindan şey etmiştirm) memlekette "namaz kilan sayisini arttirmaliyiz" gibi canavar aciklamalar varken, liselerde bir korku klasigi olarak "geri dondur rabbim" oynatilirken hakan sükür'ün "zaman" gazetesine verdigi demec ki tam olarak soyledir :

"g.saray'ın ve türk futbolunun efsane yıldızı hakan şükür, utanç tablolarının yaşanmaması için derbi öncesi önemli mesajlar verdi. içinde bulunduğumuz 'kutlu doğum haftası'na vurgu yapan rekortmen golcü, sokaklara hakim olan bayram havasının, hafta sonunda ali sami yen'in tribünlerine de sirayet etmesi temennisinde bulundu. taraftarların, stada kesici, delici aletlerle değil, güllerle gelmesini istedi."

tamamen dini propaganda'dan uzak insanlari sakinlige davet eden bir soylemdir.. bunun neresinden rahatsiz olundugunu anlamiyorum.. adam resmen kavga gürültü olmasin, iyi oynayan kazansin demiş işte.. zaman'inda mustafa kemal dahi, halkin dini duygularini kullanmadi mi meclisin acilmasinda? mustafa kemal tekkecimiydi ki dualarla acti meclisi?

yapmayalim allaskina.. hakan sükür gibi türk futbolunun gelmiş gecmis en basarili oyuncusunu boyle salak sekilde karalamaya calismayalim..laik depresiflerimize bu da batmasın..

lakiklik dediğimiz kavram, dine ait her kavramın sosyal hayattan izole edilmesi mi? daha doğrusu siz öyle mi sanıyorsunuz? ya da öyle olsun diye hayaller de mi yaşıyorsunuz?

hayır mesela ben şunu da anlamıyorum;
noel zamanı "noel ruhuna yakışan bir derbi olsun" deseydi..

zerre kadar garipsemezdim..
nedir noel ruhu?
birleştirici, güzel davranışları destekleyici, yardımlaşma kardeşlik şu bu vs. güzel hareketlere kapı açan halettir di mi..

farkı ne?
kötü bişey mi demiş adam?

ucu islama dokunan her şeyden ödünüz kopmasın..

hakan şükür'ün şeriati getirmesi pek mümkün değil..

pet şişe atmayın, gül atın demiş..
yumruklaşmayın, ibne hakem demeyin demiş..
havaya ateş açmayın, otobüslerin ardından vandal tavırlarla koşturmayın demiş..

birleştirici, kardeşlik dostluk ve iyi niyetler ekseninde bir derbi olsun demiş..

birinin dinle ilgili açıklamalarını eleştirmek için ondan daha o dine uyan insanlar olmalıyız, bırak müslüman olmamayı, müslümanlığı tam yaşamayan biri, bu konuda nasıl eleştiride bulunabilir.

işin kötüsü kırk yılda bir herif kafayı kullanıp derbi için güzel bi çağırı yapalım dedi yine yer yerinden oynadı.kaç senedir derbi seyrediyoruz bi kere de bi başkan çıkıp açık açık gerçekten inanarak olaysız derbi istedi mi? taraftarını gaza getirmeyen yönetici, futbolcu kaç tane gördük? adam fettullahçı ya tamam ağzından ne çıksa tü kaka.
ulan anneler gününde derbiler oynandı bu ülkede 30.000 kişi ana avrat düz gitti kimseler bişey demedi demiyor da. e ama o ambiyans dimi ? yoksa ikiyüzlülük müydü lan onun ismi?

Hiç yorum yok: